Nečekejte na Vánoce :)
Se zvyšující se venkovní teplotou většinou klesá chuť na teplé jídlo a naopak roste chuť na lehká, osvěžující jídla plná zeleniny. Tak proč si nedat bramborový salát? Je škoda jíst něco tak výborného jen o Vánocích :) Tenhle salát je lehoučký a přitom výborný, v lednici dlouho vydrží a jeho neobvyklá šťavnatá chuť vás zaručeně nezklame.
Suroviny pro 4 osoby:
400 g brambor
1 cuketa
1 lilek
1 mrkev
4 vejce
1 kelímek sýra cottage
1 plechovka červených fazolí
2 kyselé okurky
5 cm pórku nebo jarní cibulky
sůl, pepř, estragon
Jak vidíte z použitých surovin, tento salát je bez majonézy. Proto také říkám, že je lehký-po jeho snězení totiž nebudete po zbytek dne funět :-) Rozhodně ale netvrdím, že zde majonézu něčím nahrazuji – jednak nejsem Babica, jednak náhražky jako takové nefungují, protože výsledná chuť je vždycky nakonec jiná. Takže pokud čekáte, že tento salát bude chutnat stejně jako ten vánoční od babičky, tak vás zklamu, nebude.
Vlastně chutná úplně jinak, ale věřte mi, je vynikající :-)
Příprava je velmi jednoduchá, jen trošku zdlouhavá: Brambory a zeleninu nakrájíme na větší kusy a dáme vařit – nejchutněji uvaříte oboje v páře. Dále dáme vařit 4 vejce.
Mezitím si můžeme připravit ostatní suroviny-pórek a okurku nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme
plechovku červených fazolí, kelímek cottage a hrst estragonu a vše promícháme.
Uvařené brambory a zeleninu nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy, vejce oloupeme, nakrájíme a přidáme k salátu. Chuť doladíme solí a pepřem, případně přidáme trošku nálevu z okurek.
Tímto máme salát hotový, teď už zbývá jen chladit a čekat :-) Nejlépe samozřejmě do druhého dne, aby se salát pořádně rozležel a všechny chutě se spojily. Věřím, že se k této variantě bramborového salátu budete ještě mockrát vracet..