Dávka jarních vitamínů pro milovníky špenátu
Tyhle placky jsou naprosto geniální – plné zeleniny, syté a přitom lehké. Jejich svěží zelená barva vás zaručeně rozveselí :)
Suroviny pro 4 osoby:
400 g vepřového masa
2 vejce
200 g špenátu
1 mrkev
1 cibule
4 stroužky česneku
pořádná hrst estragonu
půl lžičky skořice
sůl, pepř
máslo na smažení
Přípravu tohohle jídla zvládnou i začátečníci a nezabere vám více než 15 minut. Pokud nemáte estragon, můžete samozřejmě použít i jiné koření. Ale doporučuji vám tuhle bylinku vyzkoušet, má velmi výrazné aroma a s každým jídlem dělá zázraky.
Vepřové maso nakrájíme na kostičky a posekáme v mixéru. Postupně přidáváme na kousky nakrájenou mrkev, cuketu, špenát, cibuli a prolisovaný česnek. Ochutíme estragonem, skořicí (opravdu se jí nebojte), solí a pepřem. Nakonec přidáme 2 vejce a směs ještě chvíli mixujeme, aby se suroviny spojily. Vznikne nám těstíčko, které je, ehm, tak trochu zelené.. Té barvy se ovšem nelekněte, placky opravdu chutnají dostatečně masově :-)
Směs si přendáme do mísy. V pánvi rozpustíme máslo, lžící těsto nabíráme a na pánvi tvoříme malé placičky, které pořádně přimáčkneme.
Placičky smažíme dohněda - z každé strany stačí tak 5 minut. Ozdobíme rajčátkem a estragonem. Jsou výborné, křehké a šťavnaté, s chutí je sní i velcí odpůrci zeleniny.
Jídlo je dost syté samo o sobě, přílohu k němu ani nepotřebujete. Chutná skvěle teplé i studené, opravdu doporučuji vyzkoušet.
Přidávám ještě fotku na řezu - spousta zeleniny, měkké maso a křupavá kůrka :-) Díky krátké době smažení si všechny suroviny ponechají přirozenou barvu i chuť.