Ta nejrychlejší večeře..
Z minulé fenomenální vepřové pečeně s perníkovou omáčkou, mi zbyl ještě malý plátek masa – tak akorát prorostlý, tak akorát široký a ideálně vysoký.. na steak :-) O rychlé večeři na všední den tak bylo rozhodnuto - a opět se potvrdilo, že v jednoduchosti je krása :) Přehánět to s kořením se v tomto případě nevyplácí – naprosto si vystačíte s máslem, estragonem a citronovou šťávou. Tady je důkaz!
Suroviny pro 1 osobu:
200 g plátek vepřové kotlety
2 lžíce másla
1 lžíce sušeného estragonu
citronová šťáva
sůl a pepř na dokončení
„Steak“ před přípravou lehce naklepeme dlaní a případné tuhé okraje jemně nařízneme. Plátek masa potřeme máslem, obalíme estragonem a vložíme do pánve rozehřáté na nejvyšší stupeň. Pečeme cca 2-3 minuty, než se maso samo pustí, pak zopakujeme z druhé strany. Jakmile se maso zatáhne, plamen zmírníme, dáme do pánve 2 lžíce másla a vymačkanou šťávu cca z ¼ citronu. Pečeme do požadovaného stupně propečení :-), pokud se nám maso chytá k pánvi, můžeme podlít trochou vařící vody. Na talíři necháme ještě cca 5 minut odležet.. a solíme a pepříme až po ochutnání a podle potřeby..
Věřím, že tohle jídlo onemůžete zkazit! :-)
A maý dodatek - kdyby měl náhodou někdo pocit, že maso je až moc tučné a prorostlé - věřte mi, není! I ty "tlusté" kusy jsou takto propečené a upravené velmi, velmi dobré :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
Tady není co řešit, glykemický index samotného masa se blíží nule :) Samozřejmě nevhodnou přílohou můžete tohle jídlo naprosto zkazit, ale na rovinu – nemyslím si, že budete po ochutnání nějakou potřebovat :-)