Jednoduchá vepřová šunka

Napsal Táňa (») v pondělí 23. 7. 2012 v kategorii Maso, přečteno: 2610×
p7220059.jpg

Obsah masa: 100%

 Kvalita potravin v Česku je už dost ohrané téma, nicméně když přijde na šunku, je to opravdová tragédie. Jediný Lidl u nás nabízí za dobrou cenu šunku s 95% masa, ale to, co se občas najde pod označením „šunka“ v jiných obchodech, je naprostý výsměch – šunky s 40 ti, 50 ti nebo 60 ti procenty masa a zbytkem „něčeho“ by podle mě neměly žrát ani prasata. Pokud vás tohle štve taky a nechcou se vám číst etikety, vyrobte si jednoduše šunku doma. Je bez éček, bez separátu a výborně chutná. Navíc je to opravdu snadné – a vážně k tomu nepotřebujete šunkovar ani žádná další udělátka. Některé recepty na internetu jej sice doporučují, vlastní zkušenost mě však přesvědčila, že šunku lze jednoduše uvařit i v mikrotenovém sáčku :) No a suroviny - ty máte nejspíš všechny doma:

500 g vepřové plece

1 lžíce soli

1 lžička cukru

mletá paprika nebo jiné koření

a dále:

mikrotenový sáček

PET lahev

Soli stačí opravdu málo, většina šunek z obchodu je tak nasolených, že jsou na hranici poživatelnosti. Vyvarujte se také použití tzv. rychlosoli (Pragandy), nebudete si přece sypat „dusitanovou solící směs“ i do domácího jídla :)! Maso – můžeme použít vlastně jakékoli - nakrájíme na kostky nebo nasekáme. Při svém prvním pokusu o šunku (tentokrát kuřecí) jsem maso pouze takto nakrájela:P7180012

 Bohužel to dopadlo neslavně :-), šunka nedržela pohromadě a rozpadala se na kousky. Proto jsem maso tentokrát nasekala na hodně jemno – mozaika na řezu sice pak není tak hezká, máte však jistotu, že se vám výsledek povede nakrájet :o)P7190017

Nasekané maso si ochutíme podle nálady – já jsem dala decentně pouze sůl, špetku cukru a papriky, ale můžete si klidně přidat olivy, feferonky, pepř,... Dále přidáme několik lžic vody - jen tolik, kolik nám maso dovolí pojmout - a výslednou směs pár minut zpracováváme, aby se všechno správně prolnulo. Vzniklý polotovar zakryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce odležet minimálně 24 hodin.

Zbytek už je velice jednoduchý: odleželé maso pořádně napěchujeme do mikrotenového sáčku,P7210036 pevně zavážeme a vložíme do uříznuté pet lahve. V hrnci přivedeme vodu k varu, potom plamen ztlumíme cca na poloviční výkon a „šunku“ do něj vložíme. P7210046 ZÁSADNĚ nedáváme do vroucí vody, naopak se doporučuje vařit na velmi mírném plameni. Jak dlouho? Přesně to asi neví nikdo, obecně však prý stačí 1 hodina na 1 kg masa. Osobně jsem vařila 30 minut na stupeň 3 a poté nechala maso ještě chvíli dojít na plotně. Hotovou šunku necháme ještě několik hodin vychladnout, pak vyndáme z obalu a nakrájíme...P7220054

 P7220055

Doporučuji sníst do 24 hodin, nezapomeňte, že je bez konzervantů a nevydrží v lednici věčně. P7220059_2 S tím, jak je dobrá, to ale nebude problém :-)P7230057 ať už si z ní uděláte obložený talíř..P7230054

nebo salát..P7230060

nebo ji zboucháte jen tak...P7220058

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Slávka z IP 90.181.108.*** | 18.4.2013 15:11
A do mražáku by se nemohla uskladnit??Když už se s tím člověk "piplá" i když je to jednoduché,ale přeci...
Táňa z IP 94.112.214.*** | 18.4.2013 16:12
Ahoj Slávko, vyzkoušené to nemám, ale myslím, že by to neměl být problém, já mrazím kde co smile a uzeniny se přece mrazí běžně.. Každopádně počítej ale s tím, že šunka po rozmrazen trochu ztratí vodu a bude taková křehčí.. Na chuti jí to ale podle mě neubere. Držím palce smile
Slávka z IP 90.181.108.*** | 18.4.2013 21:17
Děkuji za odpověďsmile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a pět