Obsah masa: 100%
Kvalita potravin v Česku je už dost ohrané téma, nicméně když přijde na šunku, je to opravdová tragédie. Jediný Lidl u nás nabízí za dobrou cenu šunku s 95% masa, ale to, co se občas najde pod označením „šunka“ v jiných obchodech, je naprostý výsměch – šunky s 40 ti, 50 ti nebo 60 ti procenty masa a zbytkem „něčeho“ by podle mě neměly žrát ani prasata. Pokud vás tohle štve taky a nechcou se vám číst etikety, vyrobte si jednoduše šunku doma. Je bez éček, bez separátu a výborně chutná. Navíc je to opravdu snadné – a vážně k tomu nepotřebujete šunkovar ani žádná další udělátka. Některé recepty na internetu jej sice doporučují, vlastní zkušenost mě však přesvědčila, že šunku lze jednoduše uvařit i v mikrotenovém sáčku :) No a suroviny - ty máte nejspíš všechny doma:
500 g vepřové plece
1 lžíce soli
1 lžička cukru
mletá paprika nebo jiné koření
a dále:
mikrotenový sáček
PET lahev
Soli stačí opravdu málo, většina šunek z obchodu je tak nasolených, že jsou na hranici poživatelnosti. Vyvarujte se také použití tzv. rychlosoli (Pragandy), nebudete si přece sypat „dusitanovou solící směs“ i do domácího jídla :)! Maso – můžeme použít vlastně jakékoli - nakrájíme na kostky nebo nasekáme. Při svém prvním pokusu o šunku (tentokrát kuřecí) jsem maso pouze takto nakrájela:
Bohužel to dopadlo neslavně :-), šunka nedržela pohromadě a rozpadala se na kousky. Proto jsem maso tentokrát nasekala na hodně jemno – mozaika na řezu sice pak není tak hezká, máte však jistotu, že se vám výsledek povede nakrájet :o)
Nasekané maso si ochutíme podle nálady – já jsem dala decentně pouze sůl, špetku cukru a papriky, ale můžete si klidně přidat olivy, feferonky, pepř,... Dále přidáme několik lžic vody - jen tolik, kolik nám maso dovolí pojmout - a výslednou směs pár minut zpracováváme, aby se všechno správně prolnulo. Vzniklý polotovar zakryjeme potravinovou fólií a necháme v ledničce odležet minimálně 24 hodin.
Zbytek už je velice jednoduchý: odleželé maso pořádně napěchujeme do mikrotenového sáčku, pevně zavážeme a vložíme do uříznuté pet lahve. V hrnci přivedeme vodu k varu, potom plamen ztlumíme cca na poloviční výkon a „šunku“ do něj vložíme. ZÁSADNĚ nedáváme do vroucí vody, naopak se doporučuje vařit na velmi mírném plameni. Jak dlouho? Přesně to asi neví nikdo, obecně však prý stačí 1 hodina na 1 kg masa. Osobně jsem vařila 30 minut na stupeň 3 a poté nechala maso ještě chvíli dojít na plotně. Hotovou šunku necháme ještě několik hodin vychladnout, pak vyndáme z obalu a nakrájíme...
Doporučuji sníst do 24 hodin, nezapomeňte, že je bez konzervantů a nevydrží v lednici věčně. S tím, jak je dobrá, to ale nebude problém :-) ať už si z ní uděláte obložený talíř..