Zajímavá zdravá svačinka
Rýže zapečená s čímkoli je vděčné jídlo na několik dní. Vyzkoušejte i „sladkou“ variantu se šťavnatou dýní a úžasnou kávovou příchutí. Nákyp je připraven z celozrnné rýže natural, která vyžaduje delší dobu přípravy. Díky tomu se skvěle hodí právě k zapékání – ani po čtyřiceti minutách v troubě totiž nebude rozvařená..
Suroviny pro 4 osoby:
120 g rýže natural
200 g máslové dýně
4 celá vejce
kokos, slunečnice atd.
1 lžíce skořice
1 lžíce koření do perníku
2 lžíce instantní kávy
máslo
Rýži natural přebereme, propláchneme a vysypeme na dno zapékací misky.
Zalijeme dvěma hrnky vody a necháme v troubě péct cca 20 minut.
Mezitím si nakrájíme dýni na kostičky..
a po 20 minutách ji přidáme k rýži. Směs zasypeme kokosem, přidáme slunečnici nebo jiná semínka a ořechy podle chuti.
V mixéru si rozšleháme vajíčka s kořením, kávou a špetkou soli..
vše nalijeme na předvařenou rýži..
posypeme skořicí a polijeme trochou rozpuštěného másla.
Pečeme ještě dvacet minut, dokud se směs nezpevní a nezezlátne. Mně skořice spíše trochu zhnědla :-)
ale chuťově to nebylo vůbec na škodu...
Nákyp je připraven bez jakéhokoli slazení. Musím říct, že mi to vůbec nevadilo - rýže natural má sama o sobě zajímavou, jemně oříškovou chuť a koření spolu s kokosem a nasládlou dýní mi na ochucení úplně stačilo.
Pokud však tušíte, že by vám taková neutrální a nevýrazná chuť „nejela“, oslaďte si nákyp, jak jste zvyklí, případně jej jenom pocukrujte na povrchu.
Hlavně se receptu nebojte - i nepřeslazená jídla jsou moc dobrá :o)