Hledáte vynikající a přitom jednoduchý koláč plný bílkovin? Právě jste ho našli! Kyselé višně, sladký kokos a lískooříškové máslo jako bonus - opravdu je to tak skvělé, jak to zní, a nejlepší na tom je, že je to celé z fazolí :-) Hotovo máte za pár minut, takže se do něj pusťte klidně hned!
Suroviny:
2 plechovky bílých fazolí (nebo 200 g syrových, namočených a uvařených)
100 g kokosového másla Nutspread
50 g kokosového cukru
50 g sušených višní
2 vejce
K dozdobení:
strouhaný kokos, višně, lískooříškové máslo s kakaem
Jelikož jsem dostala sušené višně, které mě samostatně moc nenadchly, hledala jsem způsob, jak je rozumně uplatnit – tak, aby v receptu byly k poznání, ale výsledek nebyl přeslazený :) Váhala jsem nad nějakou ovocnou omáčkou k masu, ale nakonec zvítězil opět fazolový koláč. A rozhodně není třeba litovat – ve spojení s kokosovým a lískooříškovým máslem to byla totiž opět naprostá bomba :)
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. První 4 suroviny zpracujeme v robotu do hladkého těsta, podle potřeby přidáváme vodu.
Postupně zašleháme dvě celá vejce, těsto vylijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení a pečem asi 1 hodinu do zpevnění a zezlátnutí povrchu. Necháme do druhého dne vychladnout, poté nakrájíme, ozdobíme kokosem, višněmi a lískooříškovým máslem. Úžasný barevný a chuťový kontrast, který nenechá rozhodně nikoho chladným!
Nutriční informace:
Bez cukru: NE
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
GI koláče je střední. I když obsah cukru není úplně nízký, díky vysokému obsahu proteinů a tuků z fazolí, kokosového másla a vajec je opravdu dost sytý a udrží váš krevní cukr vyrovaný po dlouho dobu. Můžete si ho dát s klidem jak na snídani, tak i na večeři :)
Líbil se Vám recept? Spoustu dobrých tipů, receptů a rad najdete také v knize Závislá na čokoládě :)
https://nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html