Pokud jde o koláče, mám tři jasné favority, které točím stále dokola. Prvním je kokosový cheesecake - bílý, provoněný vanilkou, plný krémového sýra a kokosového krému Nutspread. Druhým je jeho naprostý protipól: Fazolové čokoládové brownies, černé jak bota a čím hutnější, tím lepší :) No a ten třetí? Barvou je přesně mezi nimi a chuť má natolik fantastickou, že vážně nevím, jestli jej nedát na první místo. Který to je? Přece dýňový s vlašskými ořechy!
Suroviny:
300 g dýně hokkaido
200 g cukety
100 ml kokosového mléka
100 g másla z vlašských ořechů Nutspread
60 g kokosového cukru
60 g suchého kokosu
2 celá vejce
1 lžíce koření do perníku
1 lžička mořské soli
ořechové máslo + ořechy na ozdobu
Příprava? Naprostá hračka! Všechny suroviny mimo vajec zpracujeme v robotu do vláčného těsta. Potom opatrně zašleháme vejce jedno po druhém, směs vlijeme po papírem vystlané formy na pečení a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme zvolna asi jednu hodinu na 200 stupňů – vypneme samozřejmě v momentě, kdy koláč ještě není úplně zpevněný. Necháme v troubě dojít a vychladnout v lednici do druhého dne. Servírujeme vychlazený, politý bohatou dávkou másla z vlašských ořechů a posypaný sekanými ořechy. Jak jednoduché, tak úžasné :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: NE
Glykemický index:
GI koláče je vzhledem k použitým surovinám velmi nízký – základ tvoří zelenina, tuk a bílkoviny, kokosový cukr má navíc nižší GI než klasický a nijak Vás neohrozí. O zdravých tucích a úžasné chuti vlašského krému se rozepisovat nebudu. To prostě musíte vyzkoušet :)!