Byl jednou jeden král, ten vařil jáhly v mlíku...
káplo mu z nosa do rendlíku :-) Nevím proč, ale při přípravě jáhel si vždycky vzpomenu na tuhle hloupou dětskou říkanku, která se v jedné knize omílala stále dokola. A ač zní básnička otravně a nechutně, jáhly jsem si znechutit nenechala :)
Článek jsem o nich psala už tady a i když nimi řada lidí může pohrdat, je to veliká škoda! Jako zdroj sacharidů jsou výborné jak chuťově tak nutričně – neobsahují lepek a jsou velmi rychle hotové. Musí se samozřejmě jako všechny sacharidy jíst s mírou, ale možnosti jejich použití v kuchyni jsou téměř nekonečné.
Tentokrát jsem z nich vytvořila opravdu VELICE lahodný dezert, bohužel ale bez fotopostupu – říkala jsem si, že se určitě nepovede a nebude tudíž co fotit :) No a vyvedl se náramně!
Recept vznikl trochu netradičně – z nějakého důvodu jsem dostala chuť na babiččin strouhaný kakaový koláč, který jsem milovala ještě za dob svého nezdravého jezení :-) Ve snaze vytvořit recept bez lepku a mléka jsem mouku jako obvykle zaměnila za ořechy a na vrchní vrstvu jsem použila trochu nezvykle jáhly – ač se to nezdá, mohou chutnat i jako tvarohový krém..
Suroviny na formu o průměru 18 cm (4 porce):
100 g jáhel
150 g oříšků a semínek – použila jsem len, slunečnici a lískové oříšky
2 vejce
2 lžíce kakaa
4 lžíce kokosového oleje
30 g vanilkového cukru
Přestože fotky z postupu nejsou, určitě to zvládnete, na přípravě jáhelníku opravdu nic složitého není :-)
Jáhly nejprve spaříme vroucí vodou a dáme vařit do hrnce se špetkou soli do poloměkka (10 min).
Mezitím si v mixéru připravíme spodní vrstvu - oříšky a semínka rozdrtíme, přidáme kakao, kokosový olej a jeden žloutek. Na oslazení jsem použila půl sáčku vanilkového cukru, tedy 10 g. Řiďte se ale raději podle sebe :-) Ke směsi podle potřeby doléváme vodu, až nám vznikne tužší těsto. Těsto natlačíme na spodek dortové formy, vložíme to trouby a předpečeme asi 15 minut.
Uvařené jáhly přemístíme z hrnce do mixéru, přidáme 20 g vanilkového cukru a zbytek vajíček. Vše rozmixujeme na hladký krém a nalijeme na tmavou spodní krustu. Pečeme v troubě do zpevnění povrchu, poté necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Tento krok ovšem už záleží jen na vás - osobně teplé „buchty“ nemusím, navíc všichni víme, že většinou druhý den chutnají lépe.
Pokud jste ovšem hladoví, klidně se do toho pusťte hned..
Osladíte-li koláč víc, můžete ho bez obav předložit jakékoli návštěvě.
Určitě vás všechny mile překvapí, jaká dobrota jáhly vlastně jsou :-)
Nutriční údaje:
Vhodné do paleo diety: NE
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Sacharidy celkem: 144 g
Sacharidy na porci: 36 g
Glykemický index:
Tento dezert si dejte bez obav. Jáhly jsou sice hora sacharidů, nicméně množství 25 g na porci vás neohrozí. Vysoký glykemický index je zde potlačen kokosovým olejem, ořechy a vejci.