Dvoubarevný jahelník plný ořechů

Napsal Táňa (») v úterý 26. 3. 2013 v kategorii Dezerty, přečteno: 2455×
p3220023.jpg

Byl jednou jeden král, ten vařil jáhly v mlíku...

káplo mu z nosa do rendlíku :-) Nevím proč, ale při přípravě jáhel si vždycky vzpomenu na tuhle hloupou dětskou říkanku, která se v jedné knize omílala stále dokola. A ač zní básnička otravně a nechutně, jáhly jsem si znechutit nenechala :)

Článek jsem o nich psala už tady a i když nimi řada lidí může pohrdat, je to veliká škoda! Jako zdroj sacharidů jsou výborné jak chuťově tak nutričně – neobsahují lepek a jsou velmi rychle hotové. Musí se samozřejmě jako všechny sacharidy jíst s mírou, ale možnosti jejich použití v kuchyni jsou téměř nekonečné.

Tentokrát jsem z nich vytvořila opravdu VELICE lahodný dezert, bohužel ale bez fotopostupu – říkala jsem si, že se určitě nepovede a nebude tudíž co fotit :) No a vyvedl se náramně!

Recept vznikl trochu netradičně – z nějakého důvodu jsem dostala chuť na babiččin strouhaný kakaový koláč, který jsem milovala ještě za dob svého nezdravého jezení :-) Ve snaze vytvořit recept bez lepku a mléka jsem mouku jako obvykle zaměnila za ořechy a na vrchní vrstvu jsem použila trochu nezvykle jáhly – ač se to nezdá, mohou chutnat i jako tvarohový krém..

Suroviny na formu o průměru 18 cm (4 porce):

100 g jáhel

150 g oříšků a semínek – použila jsem len, slunečnici a lískové oříšky

2 vejce

2 lžíce kakaa

4 lžíce kokosového oleje

30 g vanilkového cukru

Přestože fotky z postupu nejsou, určitě to zvládnete, na přípravě jáhelníku opravdu nic složitého není :-)

Jáhly nejprve spaříme vroucí vodou a dáme vařit do hrnce se špetkou soli do poloměkka (10 min).

Mezitím si v mixéru připravíme spodní vrstvu - oříšky a semínka rozdrtíme, přidáme kakao, kokosový olej a jeden žloutek. Na oslazení jsem použila půl sáčku vanilkového cukru, tedy 10 g. Řiďte se ale raději podle sebe :-) Ke směsi podle potřeby doléváme vodu, až nám vznikne tužší těsto. Těsto natlačíme na spodek dortové formy, vložíme to trouby a předpečeme asi 15 minut.

Uvařené jáhly přemístíme z hrnce do mixéru, přidáme 20 g vanilkového cukru a zbytek vajíček. Vše rozmixujeme na hladký krém a nalijeme na tmavou spodní krustu. Pečeme v troubě do zpevnění povrchu, poté necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Tento krok ovšem už záleží jen na vás - osobně teplé „buchty“ nemusím, navíc všichni víme, že většinou druhý den chutnají lépe.P3220005

Pokud jste ovšem hladoví, klidně se do toho pusťte hned..P3220020

Osladíte-li koláč víc, můžete ho bez obav předložit jakékoli návštěvě.P3220022

Určitě vás všechny mile překvapí, jaká dobrota jáhly vlastně jsou :-)P3220024

Nutriční údaje:

Vhodné do paleo diety: NE

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Sacharidy celkem: 144 g

Sacharidy na porci: 36 g

 

Glykemický index:

Tento dezert si dejte bez obav. Jáhly jsou sice hora sacharidů, nicméně množství 25 g na porci vás neohrozí. Vysoký glykemický index je zde potlačen kokosovým olejem, ořechy a vejci.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Anka S. z IP 2a00:1028:838a:*** | 13.7.2013 13:28
Recept jsem vyzkoušela a můžu jenom doporučit !!! Uvařené a rozmixované jáhly s bílkem chutnají skoro stejně jako tvaroh, byla jsem milo překvapena. Dosud jsem vždy používala bílé tofu ... Děkujiiii smile
Táňa | 14.7.2013 10:16
Ahoj Anko, to mám radost, že vám chutnalo! Jáhly jsou opravdu skvělá surovina pro všestranné použití, ale takhle nasladko rozmixované jsou obzvlášt výborné smile i jako náhrada tvarohu. Jistě přijdete i na další způsoby, jak je v kuchyni využít. Zdraví Táňasmile
Lada z IP 84.16.114.*** | 26.3.2013 15:35
Blahopřeji k narozeninám blogu, krásný recept a těším se na dalšísmile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a nula