S myšlenkou na carrot cake jsem si pohrávala už dlouho, jen to při chuti na koláč prostě vždycky vyhrál takový ten nejjednodušší "cheesecake" (nebo zapečený tvaroh nebo cheesecake bez těsta nebo tvaroháč - ať už to nazvete jakkoliv). Tentokrát jsem však potkala u Vietnamce plný pytel lehce "unavené" mrkve asi za 5 korun a bylo to jasné - vesmír mi dává znamení :D Kdy jindy než se pustit do pečení mrkvového dortu než teď?
Na pečení svých koláčů mám poměrně jasné požadavky - musí být strašně dobré (co mi nechutná, to nejím), přitom bez pšenice (nejím lepek už asi 8 let), jenom málo sladké (sorry, osladit jídlo umí fakt každý) a pokud možno taky rychle hotové (nerada čekám, až vykynou tři druhy těsta, udělá se sníh, šlehačka, karamel a ještě poleva :D) ).
Tohle všechno tenhle minimalistický koláč splňuje - a navíc je tak dobrý, že se z něj posadíte na zadek. Testováno na vlastní, rýmičkou osídlený nos!
Suroviny:
150 g čerstvé mrkve
150 g uvařené cizrny
150 g bílého jogurtu
50 g mandlového másla Nutspread s perníkem
2 vejce
1 lžíce koření do perníku
40 g kokosového cukru
špetka soli, badyánu a vanilky
sýr cottage na dokončení
Mrkev a cizrnu zpracujeme v robotu na jemno, přidáme ostatní suroviny a nakonec zašleháme dvě vajíčka. Vlijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení a pečeme do zhnědnutí asi hodinu. Podáváme s kopečkem sýra cottage (ten už nijak nesladím), popraškem skořice a mrkvičky :)
Jak vidíte, v koláči není špetka mouky, přitom drží krásně pohromadě - díky vajíčkům a mandlovému máslu, které mu svou kořeněnou chutí dodává neskutečné grády.
Na vrch mrkvového dortu se sice běžně dává sladká poleva, ovšem na můj vkus je koláč sladký už dost a je mi příjemnější mít v kontrastu něco s neutrální chutí (a ano, taky mám doma 6 cottagů před expirací, chápete :D ). Vyzkoušejte a dejte vědět, jak Vám chutnalo!