Proč píšu tenhle článek? Protože Vánoce jsou za dveřmi :-) (Nedělám si legraci, uvidíte, jak to uteče!!!) A po čem se o Vánocích nejvíc tloustne? Nikoliv po smaženém kaprovi, ale po bramborovém salátu.. Málokdo ví, že rozvařené brambory a sladkou mrkev s hráškem naše tělo zpracovává téměř stejně jako bonbony - a obzvlášť pro ženy a jejich hormonální činnost je takové jídlo hotovou pohromou, nemluvě o množství, které člověk ve svátečním opojení často spráská.. Přitom to určitě nejsou brambory, co nám v tom salátu tolik chutná (snědli byste snad mísu samotných vařených brambor???), ale návyková kombinace kyselých okurek, vajíček, majonézy, nakládané zeleniny a dalších dobrot. Přitom velmi podobný salát můžete jíst klidně každý den! Stačí opravdu málo - BRAMBORY NECHTE PRASÁTKŮM a nahraďte je cizrnou, houbami, špenátem a další zeleninou. Přidejte uzeného lososa nebo modrý sýr, posypejte bylinkami – a máte salát, po kterém se budete moct utlouct :-) Čtěte dál a nechte si chutnat!
Saláty z luštěnin a dušené zeleniny jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel – vlastně bych je mohla jíst od rána do večera :) Je zajímavé, že zatímco saláty ze syrové zeleniny vůbec nemusím (třeba taková ta známá kombinace rajčat smíchaných s paprikami, brr..), stačí mi dát do něčeho třeba jen ve vodě uvařený lilek a jsem z toho unešená.. :) Podstatné je, že těch kombinací mám vyzkoušených opravdu HODNĚ – buďte si tedy jistí, že to, co vám doporučuji, opravdu stojí za to!
Základem jsou obvykle LUŠTĚNINY, kterých se v Česku jí pořád zoufale málo. Přitom je to hrozná škoda – mají nízký glykemický index, výhodný poměr sacharidů a bílkovin a nabízí miliony způsobů využití.
I když jsem už vyzkoušela spousty druhů od fazolek adzuki přes mungo až po bob obecný (viz foto)..
.. mými jednoznačnými favority jsou cizrna, obří bílé fazole a červené fazole. Tyhle druhy točím pořád dokola a zatím se mi to nepřejedlo :) Čas od času je vynechám úplně a do salátu dám pouze zeleninu (dýni, cuketu, dušené hlávkové zelí atd.) Téměř vždy dávám i vajíčko (krásně zasytí a zjemní celé jídlo) a kyselé okurky (dodají salátu na pikantnosti a šťavnatosti).
Zato nikdy nedávám cibuli ani ocet, protože obojí z duše nesnáším (a proto si zřejmě nikdy nedám salát v žádné restauraci, protože ty bývají jednoduše samá cibule..)
Ale pojďme konečně k věci - jaké jsou tedy mé nejchutnější a nejpovedenější salátové variace?
Velké bílé fazole + kyselé okurky + vajíčko + niva + špenát + estragon
Cizrna + kyselé okurky + vajíčko + balkánský sýr + lilek + bazalka
Červené fazole + brynza + cuketa
Červené fazole + vajíčko + tresčí játra + žampiony
Černé fazole + lilek + vajíčko + niva
Vařené zelí na nudličky + uzený losos + cottage + cuketa + kopr
Pečené žampiony + cottage + niva
Dušená dýně + celer + vajíčko + dýňový olej
Cizrna + vajíčko + tresčí játra + bambusové výhonky + cuketa
Cizrna + lilek + pečená paprika + klobása chorizo + kyselé okurky (bez fotky, bohužel :) )
Velké bílé fazole + kozí sýr + špenát
.. jak vidíte, v tomto stylu by se dalo pokračovat donekonečna.. Každopádně zkuste alespoň nějakou z těchto variant a kombinací ochutnat - ručím za to, že se do nich zamilujete! A možná časem zjistíte, že to pečivo vážně k ničemu nepotřebujete.. :)