Zase jiné "zrní" :o)
Proč se omezovat v přílohách jen na rýži nebo těstoviny, když se dnes dá koupit tolik zajímavých surovin? Vyzkoušejte třeba amarant – v podobě perliček na cukroví ho zná asi spousta lidí, málokdo s ním ale běžně vaří. Přitom má výbornou, specificky nasládlou chuť a spoustu prospěšných látek (článek připravuji). Spolu se sušenými rajčátky, česnekem a houbami vytváří velmi chutné a syté jídlo, u kterého vám maso prostě tak nějak nechybí :-)
Suroviny pro 2 osoby:
100 g amarantu
1 velké rajče
hrst sušených rajčat v oleji
200 g lesních hub
100 g hlívy ústřičné
2 stroužky česneku
kmín, bazalka, sůl
Amarant připravíme jednoduše stejně tak jako rýži – zalijeme ho v množství 2 ku 1 vodou, osolíme a necháme zvolna vařit 30 minut.
Po této době se vsákne veškerá tekutina a zrníčka nabydou a zhoustnou.
Mezitím si nasekáme na plátky 2 stroužky česneku a pár rajčátek i s olejem. Obojí spolu chvíli restujeme na pánvi,
poté přidáme jedno oloupané a nakrájené rajče. Osolíme, přidáme kmín a bazalku a dusíme cca 10 minut pod pokličkou. Po 10 minutách přidáme nakrájené houby a dusíme ještě dalších 10 minut.
Jakmile houby změknou, vyvaříme přebytečnou tekutinu a k omáčce přidáme uvařený amarant.
Pro jemnější chuť můžeme ještě přidat plátek másla.
Fotky se tentokrát příliš nevyvedly, nedejte se tím ale odradit. Díky česneku a rajčátkům je jídlo výborně ochucené a opravdu tak lépe chutná než vypadá :-)